Kolesterol del 2

Så då har jag fått mitt kolesterolvärde och skall nu dela med mig om hur det gick. Samt för att kunna använda historiken när(om) jag testar mig igen om ca 1-2 år. Kommer använda mig av Kostdoktorns sida nu när jag referar till värderna nedan. Gå gärna in där och läs mer om kolesterol. Värdet som är inom () är värdet som är OK enligt vårdcentralen, här skiljer det sig i vissa fall ganska mycket mot Kostdoktorn.

Totalkolesterol:
I de flesta fall ett rätt dåligt mått på risk ensamt. Ofta rekommenderas värdet vara under 5,0 – vilket egentligen endast gäller redan hjärtsjuka. För i övrigt friska är det en orimlig nivå för behandling – 70% av svenskar mellan 30-50 år har högre värde, och 90-95% av svenskar över 50 år.
Svårtolkat och av begränsat värde utan att relatera till övriga kolesterolprover.”
Mitt värde: 5,6 mmol/L (2,9-6,1)

Triglycerider:
“Lågt värde är bra. Höga värden beror oftast på högt intag av kolhydrater. >;1,7 är dåligt, det är ett tecken till metabolt syndrom och innebär ökad risk för hjärtsjukdom.
Lågt är bra. Bör åtminstone vara under ca 1,7 .”
Mitt värde: 1,2 mmol/L (0,45-2,6)

HDL – Det goda kolesterolet
“Högt värde är bra, naturligt fett höjer HDL. Låga värden ger ökad risk hjärtsjukdom, högt intag kolhydrater sänker HDL. Under 1,0 (män) eller 1,3 (kvinnor) är dåligt, och är även det ett tecken på metabolt syndrom.
Högt är bra. Bör åtminstone vara över ca 1,0 (män) eller 1,3 (kvinnor).”
Mitt värde: 1,4 mmol/L (0,80-2,1)

LDL – Det onda kolesterolet
“Ofta rekommenderas värdet vara under 3,0. Det är dock ett lurigt värde att tolka. Ett lågt triglyceridvärde (och högt HDL) antyder att det mesta av LDL bör vara snällare stora partiklar – då kan man antagligen ha betydligt högre LDL utan ökad risk. Ett högt triglyceridvärde (och lågt HDL) antyder att det finns mer av de små farligare LDL-partiklarna. För övrigt verkar LDL-värdet av analystekniska skäl ofta överskattas när triglycerider är under 1,1 (vanligt vid lågkolhydratkost).
Svårtolkat och av begränsat värde utan att relatera till övriga kolesterolprover.”
Mitt värde: 3,8 mmol/L (1,2-4,3)

Totalkolesterol/HDL
“Lågt är bra, rekommenderas vara under 6. Om man vill ha ett enda enkelt mått utifrån traditionella kolesterolvärden på risk för hjärtsjukdom har detta visat sig vara det bästa. Det säger mycket mer än totalkolesterol, LDL, och mer även än triglycerider. Det är även bättre än LDL/HDL som ibland används.
Säkrast riskvärdering. Lågt är bra. Bör åtminstone vara under 6, än hellre under 5 och allra helst under 4.”
Mitt värde: 4,0

Jag är mycket nöjd med mitt reslutat, men detta var inget som jag inte visste 😉 MEN alltid kul att ha det på papper!
NU KÖR VI!!!
/M

Print Friendly

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *