Recept: Paleotårta

I helgen firade vi min 30-årsdag med goda vänner och en fest med enbart paleogott! Och jag lovar, det är enklare än du tror! Vi bjöd bl a på marinerade oliver, sötpotatischips, rostade nötter med olika kryddningar, rödvin och sist men inte minst – paleotårta! Testade mig fram till ett tårtbottenrecept veckan innan (några vänner är nötallergiker så behövde ett recept helt utan mandelmjöl å sånt) och funderade en del på fyllningen. Så här blev det:

Paleo tårtbotten
3 ägg
1 cup (240 ml) kokosmjölk
1/4 cup (0,6 dl) honung
1/4 cup kokosolja
1/2 msk vaniljpulver
1 krm salt
1/3 cup (0,8 dl) kokosmjöl
1 cup kokosflingor

Vispa ihop ägg, kokosmjölk, honung, kokosolja, vaniljpulver och salt. Blanda sedan försiktigt ner kokosmjöl och därefter kokosflingorna. Häll smeten i en springform (bakplåtspapper i botten kan vara bra) och bred ut den om det behövs. Grädda i 175 grader i ca 20 min i mitten av ugnen.
Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylen. När den är kyld kan du ta loss formen, vända upp den på ett fat och dra loss bakplåtspapperet.

Tårtfyllning
Frysta eller färska hallon – lägg dem på tårtbotten, låt tina och mosa dem så att saften tränger ner i tårtbotten.

Chokladmousse
2 kylda burkar kokosmjölk
1/2 burk flytande kokosmjölk
1,25 dl kakao
1 knapp dl honung
Ev vaniljpulver

Gröp ur det stelnade från de två kylda kokosmjölksburkarna och lägg i en skål. Häll i den flytande kokosmjölken, kakao och honung och om du vill vaniljpulver. Mixa ihop och smaka av. Ta i mer kakao om du vill ha den starkare, mer honung om du vill ha den sötare. Ställ in i kylen tills den är fast nog att kunna bredas/spritsas ut på tårtan. Här kan du använda springformen igen om du vill ha en hög tårta och raka kanter. Denna gång bredde jag bara ut moussen på tårtan, men nästa gång ska jag testa med formen. Låt gärna tårtan stå i kylen till dagen efter så hinner smakerna sätta sig. Garnera med hallon och citronmeliss. Njut!
paleotårta.jpg

Print Friendly

10 reaktion på “Recept: Paleotårta

  1. Wow, den här tårtan låter supersmaskigt! Jag måste defintivt testa den! Så receptet ska bokmärkas genast! Tack för ett bra tips! 🙂
    ha en fin dag!
    kram
    //Lana

  2. Hejsan!
    Jag har letat efter ett recept på Paleo-tårtbotten. Hur många personers tårta är denna? Kan man blanda i fler ägg, mer kokosmjölk etc. för att sedan kunna skära den i två delar och fylla tårtan på mitten också? Eller är konsistensen på tårtbottnen mer flytande än en “vanlig tårtbotten”?
    Tacksam för svar 🙂

    • Hej!
      Tårtbottnen är ganska fast, speciellt efter några timmar i kylen. Jag skulle nog testa att göra 1,5 sats och så dela bottnen sedan den kylts. Eller helt enkelt göra två bottnar, beror på hur tjocka man vill ha dem 😉
      Annars räcker tårtan till ca 8-10 personer. Lycka till med tårtbaket!:)
      /Susanne

  3. Hejsan!
    Jag har letat efter ett recept på Paleo-tårtbotten. Hur många personers tårta är denna? Kan man blanda i fler ägg, mer kokosmjölk etc. för att sedan kunna skära den i två delar och fylla tårtan på mitten också? Eller är konsistensen på tårtbottnen mer flytande än en “vanlig tårtbotten”?
    Tacksam för svar

  4. Hej!
    Ska ha födelsedagsfika i helgen så denna tårta kommer bli utmärkt på fikabordet! Tror ni man kan minska eller helt utesluta honungen? Försöker köra med så lite sötat som möjligt. Kanske kan man slänga i några dadlar/fikon i bottensmeten i stället för honung?

    • Hej Hanna!
      Vad trevligt med födelsedagsfika! Man kan absolut minska på honungen, kanske till hälften, i tårtbotten och t ex ta i mer vaniljpulver. Däremot tror jag tyvärr inte att det blir lika bra med dadlar/fikon men testa kan man ju alltid 🙂 I moussen behövs någon sötning eftersom kakaon är så bitter, och där tror jag det fungerar bättre att byta till t ex dadlar. Annars kan du göra bärmousse som fyllning, då behövs ingen sötning alls. Mixa då kyld kokosmjölk med frysta bär och vaniljpulver. Om du väljer bärfyllning kan du dessutom tillsätta 1/2 msk kardemumma i tårtbottensmeten så blir det extra gott 🙂 Lycka till med tårtan och berätta gärna hur det blev!

      • Nu har jag bakat den – 2 ggr till och med och den föll alla på läppen. Körde med ungefär hälften mängd honung i smeten, tog i kardemumma och så hade jag bärmousse gjord på kokosgrädde och hallon uppepå. Smyckade med färska hallon och granatäpple. Tack för ett toppenrecept!

        //Hanna

        • Hej Hanna,
          Vad kul att höra att det blev så bra! Blir sugna på att testa den varianten vi också 🙂 Kom just att tänka på att det kanske går att göra en jultårta också – med pepparkakskryddor i botten och saffransmousse ovanpå.
          Ha en fin jul!
          /Susanne & Martin

  5. Nu är det dags att baka denna smarriga tårta igen! Denna gång till sonens namngivningskalas 🙂 Vet ni om bottnarna går att frysa?

    • Hej Hanna! Kul med tårtbak! 🙂 Vi har inte testat att frysa bottnarna, men jag kan tänka mig att de skulle kunna bli lite “blöta”. Om du provar får du gärna meddela hur det gick! Ha så trevligt på kalaset 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *