Recept: Sötpotatisgratäng med chipotle

I London finns ju den fantastiska mataffären Whole Foods – vårt lilla matparadis som vi upptäckte i New York i somras. Så, det första vi gjorde efter att ha checkat in och lämnat väskorna på hotellet var förstås att åka raka spåret till Piccadilly Circus och leta rätt på Whole Foods. De har fantastiska matbufféer där man får plocka själv och bland allt det goda hittade vi en sötpotatisgratäng som smakade lika mumsigt som den såg ut! De hade gjort den med grädde och andra mejeriprodukter men jag började såklart fundera på hur man skulle kunna paleoifiera den direkt 🙂 Vi tänkte dock att vi skulle testa den där i London en gång till i måndags, men, då fanns den inte…ledsna miner hos både mig och Martin då, så igår när vi var hemma i vårt eget kök igen var det bara att sätta igång! Överraskade Martin med gratängen när han kom från jobbet och ja, man kan väl lugnt säga att han gillade den 😉

Superenkel att göra dessutom, så testa du också!

Recept: Sötpotatisgratäng med chipotle
2 sötpotatisar
1 kartong extra creamy coconut milk (från Santa Maria), funkar ev med en burk vanlig kokosmjölk också men blir nog lite tunnare
1 msk chipotlepasta
Salt och peppar

Skiva sötpotatisarna tunt, enklast i en matberedare eller med en mandolin. Blanda ihop kokosmjölken och chipotlepastan. Lägg ut ett lager sötpotatisskivor i en ugnsfast form (ca 15×20 cm – har du större blir det färre lager men funkar ändå). Häll på kokosmjölk så det täcker, lägg på ytterligare ett lager sötpotatis och fortsätt tills sötpotatisen är slut och allt är täckt med kokosmjölk. Salta och peppra lite mellan varven. Grädda i 175 grader i 45-60 min. Känn efter med en sticka när potatisen är mjuk, det tar lite olika lång tid beroende på hur tjocka skivorna är och hur många lager.

20130501-142630.jpg

20130501-142656.jpgSå här ser det ut när det är klart – ät och njut! Fantastiskt gott tillsammans med exempelvis lammfilé och aioli!

Och ja, vår hemmagjorda var minst lila god som den från Whole Foods 😉 Det bästa av allt: man kan göra den precis så ofta man vill!

Print Friendly

En reaktion på “Recept: Sötpotatisgratäng med chipotle

  1. Testade som sagt 2 ggr i helgen, en med sötpotatis och en med squash och aubergine. Asmumma 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *