Vad räknas mest? Egentligen?

Jag har funderat en del kring det här senaste tiden, om kaloriräknandets vara eller icke vara. Skulle det hjälpa mig? På vilket sätt? Eller skulle det stjälpa istället? Och vad skulle syftet vara? Jag vill ju bara äta gott och må bra. Självklart är det roligt att se resultat av träningen och självklart vill jag vara i bra form (hur nu det definieras…), men mitt främsta mål är att må bra. Och en stor del av att må bra är för mig att kunna äta gott, njuta av maten och testa massa nya roliga recept. Så vad skulle jag vinna på att börja räkna kalorier? Jag har ärligt talat ingen aning om hur mycket jag får i mig varje dag just nu, men skulle jag gissa så hamnar jag nog ganska högt jämfört med många tjejer. Och mycket högre nu än när jag levde som vegetarian. Men vinsten med räknande då? Behöver jag veta exakt vad jag får i mig? Eller är det bättre att lära sig lyssna på kroppen och känna efter vad jag behöver och mår bäst av? Jag vill ju tro på det sista. Om jag skulle vilja tappa i vikt, så är det ju inte heller säkert att nyckeln sitter i att räkna på varje kalori som slinker ner – kroppen är ju ett mycket mer komplext system än så. Vill jag lägga på mig mer muskler, ja då tror jag också mer på att experimentera med olika saker och sen utvärdera. Men det kan jag ju också göra utan att räkna. Risken för mig om jag skulle börja räkna är att jag kanske skulle låta alldeles för mycket styras av det, istället för att verkligen lyssna. Är jag hungrig? Sugen? Trött? Och det sista jag vill är att fastna i ett evigt räknande som tar över njutningen från mat. Så, jag har bestämt mig – inget räknande, inget kontrollfreakande! Lyssna och lär istället, helt enkelt – även om det kan vara nog så svårt 🙂 För paleo för mig handlar ju faktiskt om precis det, att låta kroppen själv signalera vad som behövs och att lyssna lyssna lyssna. Det program som funkar för någon annan kanske inte funkar lika bra för dig, hur hårt du än försöker. Och var kalorierna kommer ifrån spelar långt större roll än hur många de är. Faktiskt.

Läs mer i det här inlägget.

Print Friendly

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *